Budak kacamata

Menjadi seorang individu yang berkacamata sejak berumur 13 tahun memang satu perkara atau cerita yang Rul ingin kongsikan, bukan sengaja untuk Rul memakai cermin mata, tetapi akibat masalah mata yang rabun, Rul memang digalakkan untuk berkacamata, kalau tidak memakai cermin mata, memang tidak nampaklah dengan jelas keadaan dan pemandangan di sekeliling, semuanya menjadi kabur dan objek-objek kelihatan agak mengembang..... Dalam keluarga Rul, abang dan 2 orang adik Rul turut bercermin mata, yakni semua adik-beradik Rul bercermin mata....hehe....
Kebiasaannya ada yang mengatakan, si pemakai cermin mata kadangkala kelihatan 'nerd' atau 'skema', macam 'budak rajin study'.....hahaha.... Kadang-kadang ada individu yang nampak lebih 'stylo' atau bergaya bila memakai cermin mata, bukan cermin mata hitam tetapi cermin mata biasa..... Seribu orang seribu pandangan, biarlah apa yang orang lain fikirkan asalkan bila kita memakai cermin mata, tahap penglihatan kita lebih baik.... Kalau mahu nampak 'stylo', pilihlah cermin mata yang mempunyai rekaan yang cantik dan gaya terkini....
Budak 'nerd' bercermin mata...haha...

Banyak sebab atau masalah yang menyebabkan seseorang itu memilih untuk mamakai cermin mata, antaranya seperti rabun jauh, rabun dekat, rabun silau, sakit atau pening kepala, rabun tua, dan lain-lain lagi.... Sebab untuk Rul bercermin mata adalah kerana Rul mengalami masalah rabun jauh ataupun Myopia, yakni pada tahap fokus ('power' cermin mata) sebanyak 300 di sebelah mata kiri, dan 200 si sebelah mata kanan, dan sedikit rabun silau..... Tidaklah teruk sangat masalah rabun yang Rul hadapi, kiranya tahap penglihatan sudah menjadi sedikit kabur atau 'blur' pada jarak 1 meter daripada objek yang dilihat tetapi masih lagi boleh nampak, cuma sedikit kabur.... Masih OK.... Rul mahu juga cuba menukar dari memakai cermin mata kepada kanta sentuh, tetapi, penjagaan kanta sentuh mungkin lebih rumit sedikit, sebab itulah Rul akan fikir 2-3 kali dahulu, sebab Rul seorang yang pemalas....haha....
perbezaan penglihatan rabun jauh (kiri) dan penglihatan normal (kanan)

p/s : Susah sebenarnya bila bercermin mata, kalau nak tidur kena buka cermin mata, kalau tidak, patahlah cermin mata tu sebab tidur 'buas'....haha.... bila nak mandi pun kena buka, tapi bila tidak bercermin mata penglihatan pula menjadi kabur....
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

14 comments:

Erin Azizan said...

saya pon pakai spec mta jugak tapi tak nak biasakan je la pakai bila nak study ja..humm power pon lebih kurg awak gak

Ana Zainol said...

betul2..tp ana pakai cermin mata ni ble nk g kls @ nk kuar g mne2 je..klu kat rumah xpakai pn sbb rasa xselesa...XD

hyemynameisrasyid said...

pakai spek hensem kot.,hehe

AL AZRUL said...

Erin Azizan & Ana Zainol : Sya klu tk pkai, nmpak tk jelas...kna pkai jgk....

Rased : Ang pkai spek 'hensem' la, aku nmpak nerd..hahaha

Ana Zainol said...

nmpk nerd???
nmpk cool je...hehe

puteri.dyne94 said...

hoh..pu3 kai spek gak.
hehe.e.p power x la kuat sgt sbb silau je..
wehee..tapi an..kalo kai spek pown x semestinye pndai aw..huhu.btw...pakai spek best..!hehe.

AL AZRUL said...

Ana Zainol : hehe...mmg nerd pun...hahaha

Pu3 : Yeayy, rmai jgk geng Budak Kacamata nih...:-)

burhan al-hilmi said...

aku menang..aku pakai spek sejak darjah 3..hehe.. tp sekarang power 400 je, xde la tinggi sangat..

tp skrg da berjinak2 pakai contact lens..bru cool..haha

Mirull Ibnu Azman said...

aku pakai time darjah 4... start power 200... skang dah 500... camne la nak kurang kan power~
pakai lens ok gak untuk bersukan... kdg2 kalau bersukan sambil pakai cermin mata akan mengakibatkan luka di sekitar kawasan muka.. sakit ouh~

atieserina said...

hehe..
tgk speck gak kot..
tp slalunye mmg nmpk nerd..
ade gak yg nmpk nerd tp stylo..
pkai lens mmg leceh ckit nk jage..kalo xjage dgn btol leh rosak mate..

Undi Mengundi

Yaya said...

aku pakai spek start darjah 6 tp on n off..form 1 until 2 pakai balik then form3 smp dah masuk kolej stop sebab susah main sukan pakai spek...sem 2 check balik dok suruh pakai coz silau terlampau tgi dan bole menyebabkan buta kalo tak pakai spek huhuh

ZIPPO MILLER said...

abg aku pon pakai cemin mate gak..dah berape banyak cemin mate die patah anak buah aku kerjekan..kesian lak tgk abg aku tu..skung ni aku pantau cemin mate die time die ngh tido supaye anak buah aku tak patah kan lg wakakak..

jemput lah tgk kartoon aku buat ni
kesah Li: Episod gaya mutu keunggulan

e F a said...

family efa semua pki spek, kecuali efa.. ngeee... alhamdulillah...penglihatan masih jelass..

ghab van hal said...

tapi girl pakai spek sangat cute okay..:)..kekeke...