Hidung Berdarah , Jangan Panik

Kenapa hidung berdarah ???.... kalaulah korang selalu menonton drama-drama atau filem-filem dari negara Korea, Jepun mahupun Taiwan, mungkin korang akan perasan hidung seseorang itu akan mengeluarkan darah apabila teransang (ghairah), betul ke???.....sehinggakan kadang-kadang watak kartun juga tidak terlepas dari gimik sebegini..... Rul tidak pasti sama ada ianya memang benar-benar berlaku di dunia realiti ataupun hanya 'gimik' atau rekaan semata-mata....

Rul juga pernah mengalami masalah hidung berdarah (bukanlah kerana berasa ghairah) tetapi akibat dari 'epistaxis' yang secara tiba-tiba..... Rul menghidap masalah 'epistaxis' sekitar usia kanak-kanak yakni ketika masih di sekolah rendah, 'epistaxis' berlaku apabila salur darah kecil kapilari di bahagian rongga hidung pecah mungkin akibat perubahan suhu atau cuaca yang mempunyai udara yang terlampau sejuk atau kering.... 'epistaxis' akan berlaku secara tiba-tiba tanpa Rul sedari tetapi tidaklah kerap dan boleh berlaku pada bila-bila masa.... Rul berasa sangat panik semasa kali pertama Rul mengalami 'epistaxis', al-maklumlah apabila darah terus mengalir keluar dari hidung tanpa henti....
"Rul ambil tisu, lap semua darah, tekup hidung dengan tisu, memang berasa cuak"
Sebenarnya, jika hidung kanak-kanak atau orang dewasa tiba-tiba berdarah tanpa sebarang tanda mengalami kecederaan, janganlah berasa cemas atau panik walaupun darah menitik jatuh kerana darah yang keluar tersebut tidaklah banyak sehinggakan boleh membawa maut.....
Apabila berlaku 'epistaxis' ;
  • bertenang dan jangan panik (Rul sendiri pun panik)
  • duduk tegak dan cuma bongkok ke depan sedikit. Jangan baring atau mendongakkan kepala kerana dengan cara sebegini, darah tersebut akan ditelan masuk dan membuatkan berasa loya dan muntah. (Rul selalu baring atau dongakkan kepala sebab mahu hentikan darah dari terus keluar-tolong jangan ikut)
  • kepitkan bahagian bawah hidung dengan kuat selama 10 minit menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, darah yang mengalir akan terhenti apabila ianya ditekan. Bernafas melalui mulut. (Rul tekupkan dengan tisu je)
  • cuba elakkan berada dalam keadaan udara yang panas atau kering dan hindari dari bersin atau menghembus nafas terlalu kuat atau mengorek hidung di dalam tempoh 24 jam.
  • jika pendarahan tidak berhenti, sila dapatkan rawatan di klinik ataupun hospital. (hidung akan disumbat dengan kain gauze)
Alhamdulillah, semenjak menginjak ke usia remaja dan sehingga sekarang masalah ini tidak lagi berlaku pada diri Rul, mungkin kerana ketahanan badan sudah bertambah kuat tidaklah seperti semasa masih kanak-kanak.... Pelbagai faktor yang dapat dikaitkan dengan masalah ini seperti kurang minum air, kurang mengambil diet Vitamin C, terdedah kepada debu dan banyak lagi faktor yang berisiko diserang masalah ini.... Kesedaran dan langkah pendidikan awal mengenai masalah ini perlulah di ambil berat terutama bagi kanak-kanak kerana masalah ini sering menyerang mereka agar mereka dapat bertindak dengan sewajarnya....

p/s : semasa kali pertama Rul mengalami masalah ini, Rul cuba sembunyikan dari pengetahuan ibu dan bapa Rul, sebab Rul berasa cemas dan sangat takut....hehe....
sumber cyberclinics
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

JUVANA : Memang Terbaik

Drama JUVANA adalah sebuah drama bersiri tempatan yang paling Rul minat dan Rul merasakan ianya adalah sebuah drama yang berjaya digarap dengan cukup sempurna..... Rul menganggap drama ini mempunyai gaya penceritaan dan sinematografi yang terbaik kerana berjaya membuatkan Rul lebih lama berada dihadapan kaca TV hanya semata-mata untuk menonton JUVANA, walaupun yang sebenarnya Rul bukanlah jenis individu yang gemar untuk menonton drama (cerita-cerita di TV) atau pun mengikuti perkembangan sesuatu drama bersiri, tetapi drama JUVANA telah menarik minat Rul menjadi penonton setia untuk mengetahui kesudahan kisah ini..... bagi diri Rul, cerita JUVANA amatlah menarik dan berbeza dari drama-drama Melayu yang lain, JUVANA lebih bersifat natural dan banyak mengisahkan realiti sebenar kehidupan masyarakat kita (tidak kiralah sama ada dari golongan atasan atau pun golongan 'commmoner'), kadangkala kita terlepas pandang sesuatu perkara yang diangggap kecil tetapi ianya adalah satu isu yang sangat besar.....
OK lah.... Rul ceritakan sedikit mengenai drama ini, JUVANA mula disiarkan di saluran TV3 pada setiap hari Isnin pukul 9 malam sejak 25 April yang lalu, ianya memaparkan sisi hidup pesalah-pesalah juvana yang ditempatkan di pusat pemulihan akhlak yakni Sekolah Wira Bakti, pesalah-pesalah juvana tersebut terdiri dari pelbagai latar belakang dan kesalahan jenayah yang berbeza-beza.... drama JUVANA yang diarahkan oleh Faisal Ishak bukan sahaja sekadar hiburan malah drama ini juga mampu memberi motivasi kepada sesiapa saja yang menontonnya.....
dari kiri : Izreen Azminda (Cikgu Zakiah), Zahiril Adzim (Daim-watak utama), Faisal Ishak (pengarah), dan Bront Palarae (Warden Raja)

Antara barisan pelakon drama JUVANA adalah Bront Palarae, Beto Khusairy, Zahiril Adzim, Irfan Roslan, Izreen Azminda, Shafimie Saedon dan pelakon veteran Kuswadinata...... drama ini turut dimantapkan lagi dengan barisan bakat-bakat baru seperti Johan Ariff, Syazwan Zulkifly, Wan Atiqa Farhana, Adam Shah, Khairul Mohamed, Syukri Yahaya, Riki Rikando, Idzham Ismail, Helmi dan Talha Harith.... Rul begitu meminati watak yang dilakonkan oleh Johan Ariff iaitu watak Botak, Botak merupakan 'house captain' bagi penghuni-penghuni Sekolah Wira Bakti, walaupun watak yang dibawakan adalah watak antagonis tetapi Rul meminati gaya lakonan dan karakter watak Botak yang 'stylo'.....
watak Botak lakonan Johan Ariff

pelakon-pelakon baru di dalam drama JUVANA

Apa yang menarik, drama ini turut mempunyai laman web yang menempatkan pelbagai info, seolah-olah laman web tersebut adalah laman web 'rasmi' bagi Sekolah Wira Bakti.... di dalam laman web tersebut, korang boleh melihat info-info pesalah juvana, tenaga pengajar, dan peta Sekolah Wira Bakti..... ingat, "Tanpa agama kamu akan sesat dan tanpa disiplin kamu sama seperti binatang", inilah kata-kata Ketua Warden yang sentiasa mengharapkan pesalah-pesalah juvana menyedari akan kesalahan mereka dan mampu berubah menjadi manusia yang berguna....

laman web drama JUVANA dan lihat ulasan Gua.com
OST drama ini memang sesuai dengan penceritaan di dalam drama ini, lagu Babak Pertama nyanyian Drama Band....

p/s : disebabkan terlalu minat, Rul secara tidak sengaja mengingati hampir semua nama-nama dan karakter watak di dalam drama ini.... Tahniah untuk produksi drama JUVANA yakni Filmscape Production kerana berjaya menghasilkan sebuah drama yang bermutu dan mempunyai banyak pengajaran.....
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Apa yang perlu dibuat ?

Sekarang Rul sedang 'bercuti semester', dan Rul memang langsung tidak tahu aktiviti apa yang patut Rul lakukan untuk mengisi masa yang terluang selama hampir 1 bulan cuti semester..... 1 bulan cuti semester sudah cukup untuk Rul merehatkan diri dan merehatkan minda setelah mengharungi satu semester (6 bulan) yang Rul rasakan semester yang amat panjang dan memenatkan..... Alhamdulillah, Rul berjaya menghabiskan semester kali ini dengan baik, segala tugasan dan latihan praktikal yang ditugaskan oleh instruktor (pensyarah) telah dilaksanakan sehabis baik yang Rul mampu.....
3 buah buku Jeppesen yang digunakan ketika proses pengajian
(setiap satunya mempunyai beratus-ratus muka surat)

Sepanjang cuti semester kali ini, Rul mungkin lebih selesa untuk sekadar berada di rumah sambil melayari internet, sebab Rul bukanlah jenis yang agak suka untuk keluar 'berjalan-jalan' tanpa tujuan yang berfaedah..... Ketika Rul melayari internet dari satu laman web ke satu laman web yang lain, Rul ada membaca satu artikel yang mungkin amat berguna untuk dikongsikan bersama dan artikel tersebut menceritakan 'APA YANG PERLU DIBUAT SETIAP HARI?', supaya kita mampu menjadi insan yang lebih baik.....
  • Sentiasa patuh dan taat kepada ajaran islam yakni patuh kepada Allah dan Rasulullah.
  • Sentiasa muhasabah diri dan melihat kesilapan yg dilakukan dan cuba berhijrah ke arah lebih baik.
  • Sentiasa merendah diri dan melihat orang yg nasibnya lebih teruk dari kita agar timbul rasa bersyukur.
  • Sentiasa cuba untuk menegur bila ternampak orang lain berbuat maksiat dan kesalahan dan elakkan sengaja mencari salah orang.
  • Sentiasa cuba menasihati dan mengajak saudara sesama islam untuk berbuat kebaikan dan meninggalkan kejahatan.
  • Sentiasa berusaha mempelajari ilmu agama dan mengamalkan apa yg dipelajari agar dapat ia memperbaiki diri.
  • Sentiasa cuba membantu orang yg susah sekadar kemampuan diri dan sentiasa berbuat baik pada semua orang.
  • Sentiasa cuba berusaha menjadi lebih baik daripada semalam dan berusaha membersihkan hati dari segala prasangka.
  • Sentiasa belajar memaafkan kesalahan orang lain kepada kita dan jadikan diri seorang yg lambat marah dan cepat redanya.
  • Sentiasa ada rasa syukur dan mengharap kepada Allah sahaja di waktu senang dan susah dengan keyakinan tinggi iaitu Allah pasti bersama kita.
bersama-sama kita berusaha untuk mencari redha Allah SWT

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Origami : Di kedai makan

Kisah di kedai makan..... ketika berada di restoran atau kedai makan, apa yang awak semua akan lakukan ketika menunggu makanan yang dipesan 'siap' ???..... al-maklumlah, kadang-kadang makanan yang dipesan agak memakan masa sedikit proses penyediaannya, jadi terpaksalah menunggu sehingga makanan tersebut siap disediakan.... Sementara menunggu (kadang-kadang selama 30 minit dan mungkin sehingga 1 jam) mesti akan berasa bosan, kalau makan bersama kawan mahupun dengan keluarga bolehlah bersembang dan bertukar-tukar cerita sampai berbuih-buih mulut, tetapi kalau sudah kekeringan idea untuk berbual-bual dan kalau keluar makan berseorangan pula macam mana.... apabila sudah lama menunggu mulalah berasa tidak keruan, pusing kiri pusing kanan, tengok situ tengok sini, paling atas paling bawah, sekejap bersandar sekejap menongkat dagu....*(lama betullah menunggu)....
Kalaulah Rul pergi keluar makan (restoran / kedai makan) , semasa menunggu makanan yang dipesan tiba, selalu juga Rul akan ambil beberapa helai kertas tisu yang disediakan kedai tersebut.... Hendak buat apa dengan kertas tisu tersebut???, Rul akan membuat bentuk origami, sebab hendak hilangkan bosan...hahaha.... selalunya Rul membuat origami berbentuk hati dan bunga mawar, sebab origaminya senang dan sesuai digubah jika menggunakan kertas tisu....
jiwang : origami berbentuk hati (love) dan bunga mawar (rose)
Rul buat sendiri, sebab itu origami bunga mawar tidak menjadi...haha...

Origami ataupun seni 'melipat kertas' merupakan salah satu seni tradisional masyarakat Jepun, yakni bertujuan mewujudkan satu bentuk objek yang menarik dengan hanya menggunakan kemahiran melipat (menggubah) sekeping kertas tanpa memerlukan penggunaan gam ataupun bahan pelekat (kertas tisu dan sapu tangan juga boleh digubah untuk menjadi seni origami)..... Rul masih ingat lagi, masa di sekolah rendah mahupun ketika di sekolah tadika dahulu, seringkali Rul diajar untuk membuat bermacam-macam bentuk seni origami, memang seni ini amat menarik dan menyeronokkan....

p/s : Sebenarnya, seni menggubah origami ini turut melibatkan aplikasi matematik dan teknikal.....dahsyat kan???...
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Angry Birds serang Malaysia

Permainan siber Angry Birds datang ke Malaysia sempena World's Biggest Angry Birds Playground untuk mencipta rekod dunia acara 'mobile game' yang paling ramai disertai pemain untuk bertarung dan bermain..... Bertempat di Low Yat Plaza Kuala Lumpur (dengan kerjasama Nokia) pada 11 Jun 2011 yang lepas, melebihi 2000 orang yang berkunjung ke acara ini dan majoriti yang hadir sudah semestinya peminat setia permainan Angry Birds.....
video permainan Angry Birds

Rul sudah merancang untuk berkunjung ke acara ini tetapi tidak berkesempatan kerana Rul mempunyai hal lain yang lebih penting untuk diuruskan pada tarikh yang sama acara ini dilangsungkan, jadi terpaksalah membatalkan niat untuk mencuri peluang datang ke acara ini....
orang ramai beratur menunggu giliran untuk masuk ke World's Biggest Angry Birds Playground
(gambar oleh smashpop.net)

Permainan Angry Birds agak popular di kalangan pengguna dan penggemar gadjet 'Smartphone' dan Tablet PC..... Populariti permainan Angry Birds di seluruh dunia menyebabkan wujudnya beberapa filem pendek (di youtube) mengisahkan mengenai Angry Birds di dunia realiti, dan juga terdapat patung-patung (toy plushies) bagi watak-watak di dalam Angry Birds....
patung-patung comel (toy plushies) Angry Birds yang hanya dijual secara eksklusif

permainan Angry Birds di dunia realiti

p/s : Rul dan kawan-kawan, majoriti gemar untuk bermain permainan ini, tidak kiralah sama ada bermain menggunakan 'Smartphone', tablet PC, mahupun di komputer.... Rul bermain Angry Birds sekadar untuk mengisi masa lapang, tidaklah terlalu taksub untuk bermain selama 24 jam sehari....hehe...

Kerana Cintakan Allah

Mencari cinta Allah adalah satu kewajipan hakiki, tidak boleh berdolak-dalih lagi.... Dari cinta Allah itu akan lahirlah satu jiwa yang murni lagi suci, dan dari cinta Allah itulah akan datangnya cinta kita kepada manusia (ibubapa, keluarga, sahabat, guru, malahan kekasih) dan cinta kepada makhluk-makhluk Allah yang lain.... Untuk mencari cinta Allah ini, setiap dari kita perlu berubah, satu perubahan ke arah cara hidup yang lebih baik dan diredhai Allah.... memang susahkan, tapi inilah realiti yang sebenar.... Setiap hari setiap masa dan setiap ketika, Rul akan cuba untuk berpesan kepada diri sendiri, agar mampu menjadi seorang insan yang cintakan Allah SWT....
Kalau kita lihat sekarang, terdapat individu yang peribadinya sudah banyak berubah jika dibandingkan dengan sebelum-sebelum ini.... Rul lebih tertumpu untuk merujuk kepada golongan artis-artis di Malaysia seperti Ustaz Akhil Hayy, Ustaz Radzi Melissa, Noorkumalasari, Bob Lokman, Sham Kamikaze, Iwan dan Azmil Mustapha.... Bagi Rul, mereka berjaya merubah kehidupan mereka ke arah yang lebih baik bagi mencari cinta dan redha Allah, dan kenapa Rul lebih tertumpu kepada personaliti-personaliti ini, ini kerana mereka adalah individu yang dikenali ramai, dan perubahan ke arah yang lebih baik itu jelas sekali dapat dilihat daripada personaliti-personaliti ini....
dari atas kiri : Bob Lokman, Ustaz Akhil Hayy, Ustaz Radzi,
Iwan, Azmil Mustapha dan Sham Kamikaze


Ustaz Akhil Hayy yang dahulunya bertindak sebagai vokalis utama sebuah 'band rock' D'Riyadh, Ustaz Radzi yang juga menjadi vokalis utama untuk 'band' Melissa dan pernah popular dengan lagu Cinta Untuk Nabila, Bob Lokman yang terkenal dengan ragam komedinya, Sham Kamikaze yang gah dengan dunia muziknya, Iwan yang pernah popular semasa era muzik dangdut, Azmil Mustapha yang popular melalui pentas lakonan filem Ali Setan dan Noorkumalasari, seorang penyanyi yang terkenal ketika eranya..... Mereka berubah menuju ke arah kebaikan yang mampu memberi kesejahteraan dalam hidup mereka, kerana mereka sedar penghijrahan tersebut adalah amat bermakna dan satu kejayaan yang amat besar.....
Noorkumalasari (selesa berhijab)

Ramai sebenarnya manusia yang ingin berubah, yakni berubah ke arah kebaikan bukanlah berubah ke arah kejahatan, dengarlah kata hati yang meronta-ronta untuk berubah dan runtuhkanlah tembok egois dalam diri agar kita lebih mudah untuk berubah.... Mungkin jauh di sudut hati nurani kita sangat menginginkan kebaikan untuk diri kita dan menjadi seorang insan yang ikhlas berjuang mencari cinta Allah SWT.... Langkah perubahan itu mungkin akan melahirkan kesakitan dan kepedihan, tetapi apa yang pasti ianya akan menjanjikan kebahagiaan, Insyaallah....

p/s : apa yang Rul tulis ini adalah pendapat dan pandangan peribadi.... Marilah kita cuba untuk berubah ke arah yang lebih baik dan lebih baik serta lebih baik, dengarlah kata hati....
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Makan-makan di HR Steak House

Jalan-jalan cari makan di HR Steak House di Kampung Baru Kuala Lumpur, kira-kira 1 jam perjalanan dari Kampus UniKL MIAT Sepang untuk sampai ke destinasi.... Sekali-sekala Rul keluar makan malam di tempat yang agak jauh, selalunya Rul teramatlah MALAS untuk keluar, hehe.... Rul dan kawan-kawan Rul yang lain seramai 11 orang bergerak ke Kampung Baru untuk menikmati sendiri hidangan ala barat di restoran HR Steak House, mungkin bagi penduduk sekitar Lembah Klang, nama HR Steak House agak begitu sinonim dengan lambakan restoran-restoran di kawasan Kampung Baru Kuala Lumpur....
Pelbagai pilihan menu di HR Steak House

Rul memilih untuk memesan makanan Morocco Lamb, French Fries dan minuman Milk Fruit Juice, Rul turut mencuba masakan Chicken Chop dan Chocolate Cake..... sesuai dengan 'tagline' Western Station American Food, sememangnya restoran ini menyediakan pelbagai jenis pilihan masakan ala barat yang semuanya nampak SEDAP, yang penting harga makanan di sini tidaklah mahal sangat, memang sangat berpatutan..... Memang seronok 'jalan-jalan cari makan' di Kampung Baru ini, macam-macam makanan ada....hehe....
Sebelum balik, singgah sebentar di KLCC untuk 'snap' gambar

p/s : Terima kasih buat kawan-kawan yang sudi mengajak Rul pergi ke HR Steak House ni, lain kali kita datang lagi....haha.... -credit to (Syam, Zero, Amy, Amin, Mie, Nabil, C-in, Atuk, Hatta, Kanang)
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com