Festival Floria - Ros Untuk Selamanya

Pada hari Ahad yang lepas, Rul berkesempatan untuk berkunjung ke Festival Floria Putrajaya 2011, penganjuran festival ini buat kali yang ke-4 bertemakan 'Ros Untuk Selamanya', (dengar tema pun dah macam gempak).... Festival Floria adalah pameran taman dan hiasan bunga yang terulung di Malaysia, kali ini sekali lagi diadakan di pesisiran tasik Presint 2 Putrajaya pada 9-17 Julai 2011.....

Festival ini telah mengetengahkan landskap Malaysia dan juga antarabangsa di dalam industri hortikultur, rekaan landskap komersial, reka bentuk taman dan pameran bunga.... Pengunjung akan disajikan dengan rekaan taman bunga yang indah, hamparan 'permaidani' bunga-bungaan, gerbang bunga, lorong-lorong dan jalan-jalan yang dipenuhi hiasan bunga yang cantik dan pelbagai warna saujana mata memandang......


















Taman 'barangan Kitar Semula'


Lebih daripada 200 aktiviti harian diadakan setiap hari bagi memeriahkan lagi festival ini seperti hiburan santai, 'edutainment', bengkel seni, pelbagai jenis demonstrasi, persembahan wayang kulit, info tani, persembahan pancaragam, tarian seni budaya dan banyak lagi acara yang diadakan sepanjang tempoh 9 hari Festival Floria 2011 dilangsungkan.....
Tarian kebudayaan 'Satu Malaysia'


Persembahan Pancaragam


Persembahan 'Wayang Kulit' pada sebelah malam

Tapak festival yang seluas 15 hektar ini dibahagikan kepada beberapa kawasan yang setiap satunya menampilkan elemen yang berbeza..... Festival ini mempunyai 'Rose Showcase', 'Grand Flower Bed', 'Flower Galore', 'Showcase Gardens', 'Floral Pavilion', 'Therapy Garden', 'Garden Bazaar', 'Art Square', 'Growers Farm', 'Schools Universities Gardens' dan lain-lain lagi..... Rul cuba untuk melawati setiap pameran yang disediakan walaupun berasa penat kerana kawasan festival tersebut teramatlah luas.....
Taman 'ala Inggeris'

Suasana di dalam Floral Pavilion










Seni gubahan pelamin dan meja makan pengantin
(di dalam Floral Pavilion)

Bazaar yang menjual pelbagai jenis bunga-bungaan dan tanaman-tanaman lain

'Kidd Floral Area' untuk kanak-kanak

Rul dan kawan-kawan yang lain sepakat untuk menunggu sehingga malam bagi menyaksikan pula bagaimana pemandangan Festival Floria ini pada sebelah malam..... Selepas menunaikan solat Maghrib di Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi), kitorang menuju semula ke tapak festival..... Pada sebelah malam, semakin ramai pengunjung yang hadir, "lebih sesak dari waktu siang", mungkin kerana hari tersebut adalah hari terakhir festival itu dilangsungkan, malah pada sebelah malam Festival Floria akan diserikan lagi dengan acara 'Malam Penuh Keajaiban' dimana akan diadakan persembahan 'bunga api' dan perarakan hampir 15 buah 'bot berhias' di pesisiran tasik.....
Bot-bot berhias yang berwarna-warni dengan cahaya lampu
Festival Floria pada waktu malam, "kelihatan seperti mini I-City"


Malam penutupan Festival Floria 2011 dirasmikan oleh Menteri Pelancongan Malaysia iaitu Dato Seri Dr Ng Yen Yen dan turut dihadiri rakan-rakan penaja seperti YTL, Genting Resort, Sunway, I-City, Petronas, Perbadanan Putrajaya, wakil-wakil negeri dan banyak lagi..... Majlis penutupan diserikan lagi dengan nyanyian lagu tema 'Malam Penuh Keajaiban' yang disampaikan oleh Syafinaz Selamat..... Menurut Dato Seri Dr Ng Yen Yen, Festival Floria pada kali ini turut disertai oleh negara-negara luar seperti Brunei, Kenya, Korea, Filipina, Thailand dan lain-lain..... Festival Floria 2011 berjaya menghimpunkan seramai hampir 1 juta pengunjung sepanjang tempoh 9 hari festival tersebut, "ramai kan?".....
Suasana taman yang santai sesuai untuk riadah bagi seisi keluarga


sempat menandatangani 'Buku Pelawat'


p/s : pengalaman untuk menjadi 'Mat Bunga' memang amat menyeronokkan tambahan pula apabila dapat melihat sendiri ribuan jenis spesis bunga dan tanaman yang berwarna-warni dan sangat cantik.....
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

13 comments:

Wadi AR said...

ok la mat bunga. plus ngn mat jiwang :D

ciknabil-a said...

best tak? x sgka azrul pn minat nak g bnda2 cm nie.hehe..

myr amyra said...

cantekk nyerrr....
:)

merahitujambu said...

wa..cantik...ramai org buat entry tentang putrajaya..napa sy x th

alif haris said...

perghh minat bunga ye bro :) hehe

cantik2 dow bunga2 kt sini hehe

AL AZRUL said...

Wadi AR , Cik Nabila , Alif Haris ;

haha geng... sya bkn Mat Bunga ler...haha....sya pergi, just nk mrasa jdi Mat Bunga cm ne...haha

Amyra , Merahitujambu ;

yepp, memang cntik, byk jgk sya snap gmbar... smpai tk larat nk snap dah..hehe

Tanpa Nama said...

asal kau masukkan gmbr yang org tua 2 nari x senyum 2....haha..benci aku tngok dia,,hehe

alif haris said...

ni jawapan utk soalan bro kt blog sy td ..

ade sesetngah comment form yg boleh buat notification bile tuan blog balas komen.. tp yg comment form biasa kita guna ni tak tahulah ..
sy tak pasti
kene jenguk sndiri la jawabnya huhu ..

ghab van hal said...

x suke bunge..kekeke

Maicher said...

wahh. BESTNYAAA.
untung la dapat pegi.

frust plak cos tak sempat pegi.
sampai 17/7 je kan?.
huu.

mintak2 next year ada lagi.
hehe^^

Kazen said...

Salam terima kasih dari UniKL Blogger..anda diminta ke page ini (http://apps.facebook.com/blognetworks/blog/blog_al_azrul/) untuk mmbuat conformation sbagai author blog anda...dan ini akan memudahkan blog anda terpapar secara automatik setiap kali anda update blog anda..

Setelah anda klik pada link yang di beri tersebut...anda di minta klik pada perkataan (ARE YOU THE AUTHOR?) pada sebelah kanan dipage tersebut.

Setelahh itu anda klik saja yes dan pilih beberapa orang friends sebagai jaminan bahawa anda benar-benar tuan empunya blog. Harap dapat lakukan tindakan ini secepat mungkin. Sebarang pertanyaan adalah dialu-alukan.

Sekian, wassalam.

AMMAR YASIR said...

Pergh!!!! Cantiknya bunga

kurpongtila said...

bleh bagi x?..haha..folo u,folo back yer..tq