Pengalaman turun ke stadium ; Malaysia vs Liverpool

Kelab-kelab gergasi EPL mengadakan Siri Jelajah Asia 2011 dengan berkunjung ke China, Korea, Singapura, Filipina, Thailand, Hong Kong dan Malaysia.... Kedatangan kelab-kelab ternama EPL seperti Arsenal, Chelsea dan Liverpool ke Malaysia sudah tentu akan menyemarakkan lagi arena sukan negara kita.....
Kehadiran kelab-kelab bolasepak ini sudah tentu dinanti-nantikan peminat-peminat setia Arsenal, Chelsea dan Liverpool mungkin kerana, hanya sekali sahaja seumur hidup mempunyai peluang dan kesempatan untuk melihat aksi bolasepak dan pemain kelab-kelab tersebut secara 'live'.....
Kunjungan Arsenal, Chelsea dan Liverpool ke Malaysia adalah bagi mengadakan perlawanan persahabatan pra-musim bersama pasukan Malaysia selain untuk bertemu dengan peminat-peminat setia mereka.... Arsenal dan Liverpool akan menentang pasukan kebangsaan Malaysia manakala Chelsea akan turun bertemu pasukan pilihan Malaysia yang menggabungkan skuad B-21 negara dan pemain-pemain utama Liga Malaysia, semua perlawanan akan dilangsungkan di Stadium Nasional Bukit Jalil.....

Sudah tentu ramai yang tidak akan melepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman ini, Rul juga tidak ketinggalan untuk turut serta turun ke stadium bagi memberi sokongan terhadap pasukan Malaysia dan kelab kegemaran Rul, sudah tentulah Liverpool.... Hampir 90 000 ribu penyokong turun memenuhi Stadium Nasional Bukit Jalil pada 16 Julai yang lepas bagi menyaksikan perlawanan Malaysia vs Liverpool....
Stesen LRT Bukit Jalil yang sentiasa dipenuhi penyokong Liverpool dan Malaysia kerana Star LRT adalah alternatif pengankutan awam yang terbaik jika mahu pergi ke Stadium Nasional Bukit Jalil

Beratur panjang untuk masuk ke stadium

Perlawanan pada hari tersebut menyaksikan pasukan Malaysia telah memberikan tentangan sengit terhadap pasukan Liverpool, keputusan perlawanan berakhir dengan Malaysia memperoleh 3 gol dan Liverpool 6 gol.... (Safiq Rahim 1 gol, Safee Sali 2 gol - David Ngog 2 gol, Maxi Rodriguez 2 gol, Dirk Kuyt 1 gol, Charlie Adam 1 gol), pemain kegemaran Rul yakni Dirk Kuyt turut menjaringkan gol, "GILER BEST"....
Keputusan berakhir dengan (MAS 3 - 6 LIV)

Sepanjang perlawanan, para penyokong tidak henti untuk memberikan sokongan yang padu dan bersorak kepada kedua-dua pasukan dengan melaungkan 'Malaysia,Malaysia,Malaysia', 'Liverpool, Liverpool, Liverpool', dan turut menyanyikan lagu legenda Liverpool iaitu You'll Never Walk Alone..... Para penyokong turut tidak ketinggalan untuk menyanyikan lagu Negaraku di awal dan akhir perlawanan walaupun tanpa diiringi muzik.....Seperti yang sudah dijangkakan, stadium pasti akan dipenuhi dengan lautan warna merah kerana rata-rata penyokong yang hadir memakai jersi/baju Liverpool yang bertemakan warna merah..... Hal ini menyebabkan timbulnya isu penyokong tidak patriotik ataupun kurang memberikan sokongan terhadap pasukan kebangsaan sendiri, tetapi lebih mengutamakan pasukan luar..... Bagi Rul, isu ini tidak sepatutnya timbul dan menjadi lebih teruk apabila ada pihak yang cuba mengapi-apikan isu ini.....
'Lautan Merah' penyokong Liverpool

Biar apa pun isu yang timbul, Rul tetap berasa seronok dan bangga kerana menjadi salah seorang yang turut hadir pada hari tersebut..... Terima kasih buat abang Rul (menyokong pasukan Malaysia) dan Nur Diyana (juga menyokong Malaysia) kerana sudi menemani Rul pada hari tersebut..... Rul bertuah kerana dapat melihat sendiri pemain-pemain yang Rul minati secara 'live' depan mata seperti Dirk Kuyt, Daniel Agger, Sotiris Kyrgiakos, Alberto Aquilani, dan pemain-pemain Liverpool yang lain.... Melangkah masuk ke stadium, semangat mahu bersorak untuk pasukan Liverpool (sudah lama menunggu Liverpool datang ke Malaysia).....
Sahabat-sahabat Rul yang turut hadir ke Stadium Nasional Bukit Jalil

Jason Dasey, Abbas Saad, dan Paul Parker di bilik media


You'll Never Walk Alone
Malayan Tiger
Malaysia by born, The Kop by choice
p/s : Rul tidak memakai jersi Liverpool mahupun jersi Malaysia semasa perlawanan tersebut, hanya memakai T-shirt biasa, tetapi memberikan sokongan yang kuat kepada kedua-dua pasukan terutamanya pasukan Liverpool.... "I'm a Malayan Tiger, but I'm also The Kopites"...

-sebelum ini pergi Formula One pun berpusu-pusu penonton yang hadir
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

15 comments:

iMBobo said...

Hidup Harimau Malaya!!!!

QaRr JaliL said...

pengalaman menarik..:)

Wadi AR said...

aku peminat bola tp xpnh masok stadium tgk bola

AL AZRUL said...

imBobo : yepp, Hidup Harimau Malaya... YNWA Malayan Tiger..:-)

QaRr JaliL : yep, bkn slalu trun stadium..:-)

Wadi AR : x semua bnda kita dpt buat, mn yg smpat, kita join...hehe..:-)

Roti Telur said...

terus maju HarimauMalaya!!..

elnino moona said...

you'll never walk alone....:)

pengalaman yang sukar dilupakan.. best2..:)

Anonymous said...

woooo blog style...YNWA....syamil

Shafiq said...

Alamak sy Fan MU..panaih nie tgok Liverpool..haha

AL AZRUL said...

elnino moona : ye, stu pngalaman yg tk dpt d lupakan...hehe...

Shafiq : hehe... no komen...

A'IM said...

pergh siap pergi,...agak jelez disini.. menunggu kehadiran barcelona pulak

ghab van hal said...

ynwa..xtau nak cakap apa..speechless...kekeke..

Nur Syazana Mohammed Sani said...

tapi bile malaysia score ,. pakat sorak bagai nak gile ,. xpaham betol =='

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/is-that-true.html

ciknabil-a said...

bestnyeee.. hehe..

Nur Faezah Roslan said...

wah bestnye kan ? secara live tak mengagak . hehe . nak pergi jugee !

Nurizyan Syazwani said...

Liverpool main mmg baik! siapa dtg time ni tk rugi la puas hati, Malaysia kte pun power ;) Wahh best best!