Siri Drama TV ; "dalam kenangan"

Semasa lewat 90-an, Rul pada ketika itu masih lagi seorang kanak-kanak sekolah rendah, dan bagi seorang kanak-kanak seperti sudah menjadi satu kebiasaan untuk berasa minat menonton televisyen, mungkin tidak semua orang yang minat tetapi bagi Rul, menonton televisyen sesuatu yang sangat seronok...haha....

Masih ingat lagi dengan siri rancangan animasi ketika itu seperti Dragon Ball, Sailormoon dan lain-lain, tidak terlepas juga siri komedi Mr Bean yang memang kelakar, tetapi pada masa tersebut juga Rul juga sangat meminati 2 buah siri drama British iaitu Sir Arthur Conan Doyle's The Lost World dan Beastmaster, bagi seorang kanak-kanak macam Rul pada ketika itu, memang siri ini kelihatan sangat mengujakan ditambah pula dengan jalan cerita yang menarik dan mempunyai kelainan.....


Siri Beastmaster mengisahkan tentang seorang pemuda yang bernama Dar (Dar adalah satu-satunya manusia yang masih hidup dari kaumnya yang 'hilang')..... Dar menjelajah ke seluruh pelusuk untuk mencari kekasihnya yang hilang iaitu Kyra, Dar turut melindungi mangsa penindasan dan Dar seorang yang sangat mengasihi haiwan..... Dar mempunyai seorang kawan yang bijak mengenai perubatan dan permainan psikologi iaitu Tao..... Siri Beastmaster dikuatkan lagi dengan kemunculan pahlawan wanita bernama Arina (Rul cukup minat dengan watak Arina)..... Dunia Beastmaster penuh dengan penceritaan suku kaum yang hilang dan pembunuhan beramai-ramai adalah perkara biasa.....
dari kiri : Kyra (kekasih Dar), Dar (si Beastmaster),
The Sorceress (ahli sihir),dan Tao (kawan yang setia)



Dar mampu berkomunikasi dengan haiwan seperti harimau, sepasang 'ferrets', dan Sharak (manusia yang disumpah menjadi seekor helang)
-haiwan-haiwan tersebut yang juga seperti teman baiknya banyak membantu Dar di dalam penjelajahan-














Beastmaster (Dar) bersama senjata 'tulang putih' dan Arina









Curupira si 'makhluk hijau' dan King Zad (Raja yang zalim)



Manakala, siri drama Sir Arthur Conan Doyle's The Lost World adalah sebuah drama berkisarkan sebuah novel yang ditulis oleh Sir Arthur Conan Doyle yang cukup dikenali sebagai penulis tersohor (beliau popular dengan siri novel penyiasatan Sherlock Holmes)...... The Lost World menceritakan pada awal abad ke-20, sekumpulan pengembara yang diketuai oleh Profesor Edward Challenger telah memulakan ekspedisi untuk membuktikan kewujudan dunia yang 'hilang' dan terasing dari dunia moden..... Seperti kebiasaan, sesuatu ekspedisi pastinya akan disertai oleh sebuah kumpulan yang terdiri dari individu yang mempunyai kemahiran dan kepakaran di dalam bidang masing-masing (Rul meminati watak Profesor Arthur).....
dari kiri : Profesor Challenger (ketua ekspedisi), Marguerite (pengurus kewangan yang penuh misteri), Major Lord John (pakar memburu), Veronica (gadis hutan), Edward (wartawan ekspedisi), dan gambar kecil ialah Profesor Arthur (selaku Doktor ekspedisi)


Ketika perjalanan pengembaraan pasukan ekspedisi British ini, belon udara panas mereka telah mengalami kerosakan dan menyebabkan mereka terhempas ke dataran hutan Amazon pra-sejarah yang penuh misteri dan terpencil..... Mereka telah terperangkap dari dunia luar dan terpaksa menempuhi pelbagai cabaran serta bahaya dari serangan dinosaur yang menakutkan, mengelak dari puak pemburu kepala, berlindung dari manusia beruk ape, bersembunyi dari kaum Lizardmen dan pelbagai lagi ancaman lain..... Ketika di dunia asing ini, kumpulan pengembara ini telah bertemu dengan Veronica iaitu gadis hutan yang telah kehilangan pasukan pengembaraannya di kawasan Amazon tersebut.....
antara musuh-musuh yang terpaksa ditempuhi oleh kumpulan ekspedisi ini



Rumah pokok yang dibina untuk perlindungan
-rumah pokok ini dilengkapi dengan 'lift' yang dikawal secara manual menggunakan tali-


2 CERITA INI MEMANG MENARIK
APA PULA DRAMA TV KEGEMARAN KORANG?


p/s : 2 siri drama British ini kelihatan penuh dengan fantasi dan bercorak sains fiksyen, 2 ciri inilah yang berjaya menarik minat Rul untuk menjadi penonton setia drama ini..... Hingga sekarang, Rul masih ingat lagi aksi-aksi di dalam 2 buah drama ini....
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

16 comments:

Tanpa Nama said...

2 cerita ni best kot..lama dah x tngok...huhu..:-)

iPai said...

sangat setia pada beastmaster dulu .. haha

yang cerita satu lg tak tahu plak

haa, dulu ada minat Beastmaster, First Wave dengan Stargate .. heheh .. suka tiga2 ni ..

AL AZRUL said...

Tanpa Nama :

-kalau ada simpan cerita ni bagi yepp, nk tgok...haha

Ipai :

-hhmmm...klu nk diikutkan, drama tv english dlu lgi gmpak2 kan dri skrg....haha

Tanpa Nama said...

aku tngok dekat tv pkl 9 slalu xsilap aku..haha.masa 2 xkenal laptop pun lg..haha

iMBobo said...

peminat setia cerita ni dulu!! :)

Abg Yen said...

salam...follow u here
yup abg yen pun peminat cite2 ni...tp kalo nk tgk yang ulangan cite beastmaster ni ade je kt astro DIVA

Nur Syazana Mohammed Sani said...

zana xpernah tengok pun ,. maybe zana kecik lagi kot :D

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/sports-day.html

Firdnurjue said...

suka gak cite sir athur conan 2..xmiss tgok dlu..:-)

iPai said...

yup2 .. yg lama lagi kualiti .. skrang ni tv series byk dah lain .. csi n house banyak macam ala2 ilmiah n real sikit .. uhuhu

Amirah Suhana said...

Kalau dulu...dragon ball tu wajib . walaupun saya perempuan..Haha best best =)

zulayha aziz said...

lamenye da ta tengok citer nih..
mmg dalam kenangan btol...
trima kaseg mengingatkan kembali....!

zulayha aziz said...

lamenye da ta tengok citer nih..
mmg dalam kenangan btol...
trima kaseg mengingatkan kembali....!

nadiah_R said...

btul2.. due2 citer ni mmg best.. klu time kecik2 dulu slalu download sbb x sbar nk tggu next episode kat tv.

cik najihah said...

rindu nk tengok citer2 tu

A'IM said...

mcm best jer..aku pun dah lupa citer ni mcam mana

SiS NaD said...

Salam Azrul...

Sis tegnok semua cerita2 tu... Hehe!~ Semua tu ditayangkan di tv3...