Terhempasnya pesawat Boeing MAS MH653

4 Disember, 100 orang yang berada di dalam pesawat, 93 penumpang bersama 7 krew penerbangan, terkorban dalam tragedi 'daging berkecai di paya hangus'... Tragedi ini mengejutkan penduduk kampung nelayan di situ, ada yang berkurung dan segera menutup pintu ketakutan, ada pula penduduk yang berani bergegas ke tempat kejadian...

 klik image

Kisahnya bermula apabila, satu bunyian aneh yang berdesing seakan bunyi wisel yang kuat mula menggemparkan penduduk kampung, lantas mereka berlari ke luar rumah.. Ketika itulah mereka tersentak kekejutan melihat sebuah pesawat gergasi terbang dalam keadaan ‘bergoyangan’ dan amat rendah sehingga kelihatan seolah-olah terbang betul-betul di atas pokok kelapa sahaja...

Beberapa detik selepas tu, pesawat MH365 tiba-tiba terbang memutar dan hampir menegak.. Satu letupan kuat kedengaran sebelum lampu pesawat itu terpadam dan kapal terbang itu terus terjunam ke satu lokasi berhampiran... Pesawat berkenaan terhempas di permukaan tanah dan menggegarkan kawasan sekitar seolah gempa bumi berlaku diiringi satu letupan teramat kuat dan api mula marak menjulang sehingga berpuluh meter ke udara..

Serentak itu juga banyak barang dan serpihan pesawat melayang bertebaran ke merata arah malah sehingga ke lokasi yang jauh.. Duit berselerak macam daun pokok getah, ringgit Malaysia, Yen Jepun, American Dollar, Pound Sterling.. Rangka pesawat yang berlepas dari Lapangan Terbang Penang itu berkecai dan terbakar hingga meranapkan muka bumi seluas kira-kira 2.5km persegi.. 


Keesokannya, udara kampung menjadi tidak nyaman.. Kecaian daging dan tulang manusia yang bersepah dan membusuk berserakan, isi perut yang terburai dilihat tersangkut pada ranting dan dahan pokok bakau.. Ramai penduduk kampung tidak lena tidur malam kerana dibayangi pemandangan itu, apatah lagi mereka diganggu mimpi ngeri, especially mereka yang telah mencuri simpan barang peribadi milik mangsa nahas..

Ini la sejarah yang mungkin susah untuk dilupakan.. Isnin 4 Disember 1977 adalah tarikh yang paling mendukacitakan dalam sejarah Penerbangan Malaysia (MAS).. Penerbangan MH653 meletup dan terhempas di sebuah kawasan paya bakau di Tanjung Kupang, Gelang Patah, Johor..


 Rentetan peristiwa tragedi berdarah ini..

-7:21pm pesawat take-off dari Penang menuju ke Kuala Lumpur
-7:46pm pesawat melepasi ruang udara Batu arang setinggi 4000ft
-7:47pm pilot GK Ganjoor report kepada menara kawalan, "653 going around"
dan menara membalas "653 is cleared to land, surface wind calm"..
Pilot said "overshooting", then "whats your problem",
and pilot replied "we have an emergency on board"
-7:50pm pesawat reported "maintaining 3000 coming over KL (beacon) in two minutes,
hijacker on board",
then replied "cleared to land on runaway 33 with no delay",
but been replied "we are now proceeding to singapore", "message received, understood"
-8:05pm pusat kawalan KL inform kawalan air traffic Singapore mengenai pesawat MH653
dan dibenarkan pesawat tersebut terbang setinggi 21000ft
-8:12pm pusat kawalan Singapore membenarkan MH653 turun ke paras 7000ft
-8:15pm perhubungan pusat kawalan Singapore dengan MH653 terputus,
pesawat hilang dari radar pusat kawalan
-8:30pm laporan polis mengatakan pesawat MH653 berada di ruang udara Tanjung Kupang
-8:45pm dilaporkan pesawat itu kelihatan terbakar lalu menjunam tetapi naik semula
dan di saat itu pesawat itu meletup di udara,
pesawat terhempas ke tanah dan meletup sekali lagi
 
 
Antara teori rampasan kapalterbang (hijacked) adalah dirampas oleh Japanese Red Army, ada pula laporan menyebut pesawat dirampas militan Vietnam kerana Singapore telah menahan 3 militan Vietnam berikutan peristiwa rampasan kapalterbang DC3 Air Vietnam sebelum itu, mungkin kerana dendam.. Teori lain, pesawat dirampas oleh penentang kerajaan Cuba, kerana antara mangsa nahas ini adalah duta Cuba ke Malaysia dan isterinya..
 
 from Wikipedia (klik image)
 
Tragedi nahas ini terus menjadi tanda tanya sehingga sekarang, tiada berjawaban.. Jumlah korban 100 orang, antaranya pilot Kapten GK Ganjoor, co-pilot Kamarulzaman Jalil, 5 orang FA, Menteri Pertanian, Ketua Pengarah JKR dan SU politik beliau, Pengarah Kerjaraya Bahagian Tentera, timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perikanan, Duta Cuba ke Malaysia dan isterinya..


Cebisan mayat tersebut dikumpulkan di dalam plastik dan dikebumikan di perkuburan khas Jalan Kebun Teh Johor Bahru.. Upacara pengkebumian dibuat mengikut adat dan ajaran agama Islam, Kristian, Buddha dan Hindu, ia dilakukan pada pagi jumaat 9 disember..
 
p/s: Al-Fatihah buat mangsa yang beragama Islam.. hari ini 4 Disember tarikh tragedi, tragedi yang penuh misteri, kelemahan ketika itu adalah penumpang tidak diperiksa dengan teliti, barang tidak diperiksa dengan teliti, dan di tempat kejadian telah ditemui beberapa pucuk pistol dipercayai milik penumpang.. 
-cerita mengikut Sumber

Himpunan #Merdeka55 mencapai lebih 100000 peserta

Himpunan #Merdeka55 Janji Ditepati diadakan dengan begitu meriah di Stadium Nasional Bukit Jalil, sebelah malam 31 Ogos, jumlah peserta yang hadir melebihi 100 ribu orang.. 90000 empat duduk penuh dengan peserta dari pelbagai peringkat umur, ruang stadium digunakan semaksima mungkin bagi menempatkan jumlah hadirin yang ramai melebihi 100000 orang, rekod perhimpunan Merdeka paling ramai dalam sejarah..


Perkarangan Stadium Bukit Jalil (dari atas)

Rul turut datang ke acara ini bagi merasa sendiri kehangatan sambutan #Merdeka55 tahun ini.. Selepas solat Jumaat, Rul terus bergerak ke area Stadium Bukit Jalil, datang awal bagi mengelak kesesakan, LRT percuma ke stesen Bukit Jalil disediakan.. #Merdeka55 ini diadakan sebelah malam setelah pada siangnya lebih 20 ribu orang membanjiri Dataran Merdeka bagi acara perbarisan Sambutan Kemerdekaan.. 

LRT Bukit Jalil sesak

Geng baju merah #TwtUpMerdeka



Dato Seri Najib menyifatkan himpunan ini "sempoi dan cool".. Beliau hadir bersama isteri dan turut diiringi menteri-menteri kabinet dan kenamaan VVIP yang lain.. Dato Seri Najib memberi ucapan di atas pentas yang berputar 360 darjah, so beliau dapat melihat dan berucap berhadapan semua penonton yang hadir di setiap penjuru stadium.. 

Malam tu kan, ada macam-macam show, nyanyian lagu patriotik, lagu dikir 1Malaysia, lagu Go Go Malaysia (Faizal Tahir), persembahan formasi dari belia Gen-Y, persembahan artis, show bunga api, sambutan Aidilfitri di perkarangan stadium, #TwtUpMerdeka, cabutan bertuah dan banyak lagi..



Cabutan bertuah malam tu banyak juga, hampir 100 hadiah, paling best dapat kereta Proton Preve dan Chevrolet Cruize.. lain-lain hadiah, tiket penerbangan MAS, motor Vespa Naza, motor Modenas, tablet PC Huawei, Blackberry phone, dan basikal fixie.. "Kecewa, langsung tak kena 'lucky draw', memang jarang-jarang bertuah" :)..

Gegak gempita satu stadium dengan laungan 'MERDEKA', semua pun tidak kelu lidah untuk sama-sama menyanyikan lagu-lagu patriotik dan bersemangat menyanyikan lagu Negaraku.. Stadium bergema, Jalur Gemilang sentiasa berkibar, 'airhorn' yang kuat tu turut kedengaran (walaupun dilarang) memeriahkan suasana 1 Malaysia..


Himpunan #Merdeka55 juga telah berjaya mencatatkan 3,611,323 tweet, dan himpunan 10128 pengguna twitter di Stadium Nasional bagi melayakkan untuk dicatatkan dalam Malaysia Book of Records.. Event ini disebut 'tweet #Merdeka55 bersama @NajibRazak'.. Rekod ini diumumkan oleh Menteri Penerangan "Pelayar Twitter #Merdeka55 di stadium seramai 10128 dan 3611323 tweet orang ramai di luar stadium untuk tempoh 1 jam (8:15pm-9:15pm)".. Bangga dapat menjadi sebahagian dari yang mencipta rekod..

Laporan akhbar #Merdeka55
Beberapa anugerah turut disampaikan pada malam #Merdeka55.. 4 warga Malaysia memperoleh geran mencecah jutaan ringgit bagi memajukan pernigaan luar bandar, 3 orang Ikon sepanjang zaman dan Ikon Belia saudara Zhariff (Orang kelebihan upaya).. Paling menerima sorakan yang paling gemuruh adalah 3 Ikon Sukan, Dato Lee Chong Wei, Dato Nicol dan Pandaleela Rinong.. Stadium turut bergema apabila Yunalis Zarai (Yuna) dinobat sebagai Ikon Seni Budaya, "she is awesome"..

1 video dari berbelas video yang di record

MERDEKA MERDEKA MERDEKA

p/s : Banyak yang Rul nak tulis bagi 'entry' kali ini, tapi semua 'experience' ada dalam kepala, simpan dalam memori, tak tertulis dengan kata-kata, cukup la ringkasan seperti ini.. Ada satu yang Rul tak lupakan, bila semua surau di Stadium Nasional penuh, "standard la bila ada acara besar, surau mesti penuh", so kitorang terpaksa cari alternatif lain, ramai-ramai solat di perkarangan stadium beralaskan Jalur Gemilang :)..

Nak bagi Kad Raya Aidilfitri !!

Assalamualaikum wbt. OK, ini first entry Rul tulis ketika bulan Ramadhan ni, rasanya dah lama tak update blog dan blogwalking.. Mungkin sebab busy sikit dan di bulan Ramadhan ini kita ada aktiviti-aktiviti lain yang kita nak buat kan, ini la 'special'nya Ramadhan, bulan beribadah..

Actually, Rul ada terbaca di satu akhbar ni, tajuk lebih kurang macam ni "Kad ucapan Hari Raya sudah tidak relevan".. Betul ke tidak relevan? atau patut ditukar tajuk tu agar nampak lebih manis dan lebih sesuai macam "Kad Raya semakin dilupakan generasi kini" atau "Kad Raya makin hilang serinya ditelan zaman".. Mungkin betul la, kita sekarang lebih dekat dengan segala teknologi yang ada, SMS, Facebook, Blog, dan lain-lain, so ucapan raya melalui kiriman kad mungkin menjadi pilihan kedua..

 Ucapan 'standard' dalam kad raya

So sekarang, Rul cuba nak cari balik 'feeling' zaman-zaman sekolah dulu, bila Syawal dah makin dekat, terus serbu ke kedai yang menjual kad raya, mana kad yang nampak 'cute' dan cantik dibeli, then pos kan ke kawan-kawan, saling tukar-tukar kad raya, peti surat penuh dengan kad raya.. Wow, such a beautiful and great memories, ini la yang uniknya..

"Siapa cepat dia dapat"

Sampai sekarang pun, still ada simpan kad-kad raya yang kawan-kawan bagi, semua tu kenangan.. OK, disebabkan mengidam nak jadi macam zaman-zaman 'sweet' dulu, Rul nak send kat korang dan kawan-kawan Rul Kad Raya Aidilfitri, tak cantik pun kad nya, beli di kedai yang murah-murah, bajet tak ada :)..

SELAMAT BERPUASA, SELAMAT BERTARAWIH, SELAMAT BERQIAMULLAIL
jangan main mercun, jangan main meriam buluh, jangan buat bom sendiri, main bunga api mungkin OK sikit.. :)

Terima kasih 'abang posmen'

p/s : Kalau nak Kad Raya Aidilfitri, sudi-sudi la inbox di Facebook, DM di Twitter, message address dan 'full name' korang OK.. SEMENTARA STOK MASIH ADA :)

updated : Thanks pada semua yang request Kad Raya, request dah 'over limit' dari bajet asal, Rul dah tak ada 'extra-money' untuk tambah dan beli lagi kad-kad baru, mungkin next year Raya la pula.. :)

Ana, umi, walid dan Ramadhan

Rasanya belum terlewat lagi untuk Rul ucapkan Salam Ramadhan, selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak, bulan yang mulia, penuh barakah dan magrifah.. Mungkin di bulan Ramadhan ini Rul kurang untuk blogging dan blogwalking, "a little bit busy".. Apa pun, Rul doakan semua kita para muslimin dan muslimat mendapat kerahmatan Allah swt. Insyaallah..

 From my heart with love

Teringat ketika bulan Ramadhan 1431 Hijrah, ada satu kisah pendek yang pernah Rul kongsikan sebelum ini di Facebook, mengisahkan Ana (berusia 7 tahun), Umi (ibu Ana), Walid (bapa Ana), dan aunty Lili (pembantu rumah)..
___

Ana (Ramadhan)

Ana!! kalau Ana nak ikut umi dengan walid, Ana pergi siap cepat..
umi dengan walid nak ke masjid ni, kalau Ana tak nak ikut, Ana duduk di rumah dengan aunty Lili ya..

Ana nak ikut, tunggu la Ana, umi walid tunggu tunggu..

Ana nak ikut ya, sini umi siapkan Ana, pakai telekung yang walid belikan ini ya..
comel anak umi ni bila bertelekung..

___

Umi, kenapa hari ni kita solat banyak rakaat? banyak sangat rakaat umi, Ana tak larat..
selalunya umi dengan walid ajar bila waktu malam, kita solat 3 dengan 4 ja..

Ana, esok kita akan berpuasa, dah masuk 1 Ramadhan..
tadi tu, kita solat tarawih, solat yang hanya terdapat dalam bulan Ramadhan sahaja..
 nanti sampai rumah, walid boleh ceritakan lagi tentang istimewanya Ramadhan..

errmmm, tahun ni Ana dah berusia 7 tahun, Ana boleh la mula belajar berpuasa..
nanti walid ajar Ana apa itu berpuasa..
walid yakin Ana boleh, ya sayang..
___

Ana, malam ni tidur awal ya..
esok pagi sebelum subuh, kita bangun awal untuk bersahur..
nanti umi kejutkan Ana ya..

bersahur? tadi dekat sekolah, ustazah ada cerita juga pasal bersahur..
ustazah pun ada sebut puasa dan Ramadhan..
 tapi Ana tak faham..

tak apa Ana, nanti Ana faham la, Ana masih kecik, baru nak belajar..
jangan risau, walid dengan umi akan ajarkan Ana..
Insyaallah, Ana akan faham nanti..
sekarang Ana pergi masuk tidur..

Ana, esok Ana bangun tau, umi akan masakkan makanan kegemaran Ana..
kalau umi tak bangun, Ana kejutkan umi ya, nanti esok kita bersahur sama-sama..
___


kringg...kringg...kringg...

Ana..Ana..bangun nak..

walid..kenapa kejutkan Ana awal sangat ni? walid cakap sekolah mula pukul 8..
Ana mengantuk lagi ni..

Ana..Ana dah lupa ke? hari ni kan kita nak bersahur, kita nak berpuasa..

bersahur?

OK, Ana pergi basuh muka dulu, baru segar sikit.. mari, walid dukung Ana..

walid..umi mana? umi tak bangun lagi ke? umi cakap nak kejutkan Ana..

walid sengaja tak kejutkan umi, walid nak Ana yang kejutkan..
mesti nanti umi seronok tengok Ana boleh bangun sahur awal dari umi..

OK walid, Ana nak pergi kejutkan umi..
___

umi..umi..umi..bangun la umi..umi..umi..
umi, bangun la sahur umi..
walid.. kenapa umi tak nak bangun ni?
umi..umi..bangun la umi..
kenapa badan umi sejuk.. umi pergi mana malam tadi?
umi kena hujan ke malam tadi?
umi..

Ana..kenapa Ana.. dah kejutkan umi?

umi tak nak bangun la walid..

tak apa la, biar walid yang kejutkan..
sayang..sayang..bangun ya sayang.. dah nak subuh ni, nanti tak sempat pula kita bersahur..
sayang..ehhh, Ya Allah.. kenapa badan sayang sejuk ni, sayang buka mata sayang..
kenapa ni, bangun la sayang..sayang..
aunty Lili, tolong panggilkan ambulan, cepat aunty..
sayang, jangan macam ni sayang.. Ya Allah..
Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun..
___

walid kenapa dengan umi?

Ana, umi dah takda, umi dah pergi tinggalkan kita Ana..

umi pergi mana? umi pergi mana walid?

umi dah meninggal Ana, mungkin Allah lebih sayangkan umi..
sakit barah umi dah tahap akhir, sampai masanya.. (T_T)

walid tipu, tepi la walid.. Ana nak kejutkan umi..
umi bangun umi.. umi bangun..
kenapa umi tipu Ana..
kenapa umi..
umi cakap umi nak berpuasa dengan Ana..
umi cakap nak bersahur dengan Ana..
umi tipu.. umi tipu..
bangun la umi..
umi..umi..umi..
umi cakap, nak masakkan makanan kegemaran Ana..
umi tipu..
buka la mata umi.. Ana tunggu ni.. umi basuh la muka, baru umi rasa segar..
umi bangun la.. Ana lapar ni umi..
Ana nak umi masak makanan kegemaran Ana..
Ana nak puasa dengan umi..
umi..umi tipu Ana.. kenapa umi tak nak bangun...
umi..

Ana, umi dah takda Ana.. Ana jangan macam ni ya nak..

kenapa umi buat Ana macam ni..
kenapa walid?
tengok la, Ana dah kejut banyak kali, umi tak nak buka mata pun..

Ana, umi dah meninggal, semua ini dah ditentukan oleh Allah..
kita tak boleh melawan takdir Ana..
kita kena redha, Ana masih ada walid..
nanti kita puasa sama-sama ya.. (T_T)

Ana nak umi..
umiiiiiiiiiiiiiiiii..

___

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

p/s : Sayang lah kedua ibu bapa kita selagi mereka masih bernyawa, walau bagaimana keadaan mereka sekali pun, mereka tetap ibu bapa kita, tiada gantinya.. ada pula kehilangan ibu bapa ketika masih bayi lagi, tidak sempat merasa kasih sayang ibu bapa, mungkin nanti hanya akan bertemu semula, di mana? di syurga, Insyaallah..

Cuci mata di Google Maps

Hi, assalamualaikum.. Jom jalan-jalan lihat dunia di Google Maps, kiranya kita jadi 'stalker', zoom sana zoom sini.. Google Maps kurang gempak, kalau nak lagi 'awesome', cuba guna Google Earth lagi stylo, gambar muka bumi ni lebih jelas, macam tengok guna CCTV besar yang ada atas angkasa sana..

Ini bukan apa, kes terlebih banyak masa 'free', itu yang main-main dengan Google Maps ni, macam la korang tak biasa kan... OK la, boleh lihat satu dunia, jauh perjalanan luas pandangan banyak pengalaman, jalan-jalan 'makan angin' dalam dunia maya, free of charge..

Pulau Galesnjk Crotia

 ratusan kapal di Port Singapore

 lapangan terbang di atas laut Kansai Airport

OK, cuba lihat ke Kota Mekah al-Mukarramah, memang kelihatan bercahaya seperti yang orang cakapkan, Kota Mekah ini adalah pusat kepada planet bumi..
Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya "Wahai orang-orang Mekah, wahai orang-orang Quraisy, sesungguhnya kamu berada di bwah pertengahan langit"
Surah Maa'dah ayat 97 "Allah telah menjadikan Kaabah, rumah suci itu sebagai pusat bagi manusia"

 Mekah al-Mukarramah

Tour satu dunia, habis semua kena 'stalker' kan... Rul 'highlight' mana tempat yang menarik dan pelik, macam kapal tangki besar yang terbalik di Basrah Iraq, Bunny di sebuah ladang di Italy, resort unik di Gold Coast Sepang, Palm Island dan World Island di Emiriah Arab Bersatu, pelabuhan paling sibuk di dunia Port Singapore, dan 'pulau cinta' di Crotia..

 Palm Island UAE

 Giant pink Bunny

 Sepang International Circuit

 Sepang Gold Coast Bagan Lalang

 World Island UAE

 kapal terbalik di Basrah

OK, Rul zoom ke kampus universiti tempat Rul belajar sekarang, yakni UniKL MIAT, "tylo la, MIAT macam pangkalan pesawat yang tersembunyi, sebab ada gambar 2 buah kapal terbang di apron".. Banyak tempat juga yang macam menarik di 'zoom'kan, sambil tu boleh juga 'kaji selok-belok jalanraya dalam Malaysia ni..

 Helicopter landing point di UniKL MIAT 

Sedikit info mengenai Google Maps, "It offers street maps, a route planner  for traveling by foot, car, bike , or public transport and an urban business locator for numerous countries around the world, Google Maps satellite images are not updated in real time, they are several months or years old"..

p/s : Cuba la makan angin di alam maya ini, banyak lagi tempat-tempat yang menarik untuk dilawati dan tempat-tempat tersebut nampak 'awesome' bila dilihat dari 'angkasa'..

Perang Paintball

Jauh perjalanan luas pandangan banyak pengalaman ke negeri Terengganu... OK, Rul dan kawan-kawan seramai 20 orang ke sini untuk bermain outdoor Paintball di Peladang Setiu Agro Resort, semua kawan yang 'arrange' dengan harga RM35 seorang... Actually di Agro Resort memang banyak aktiviti yang disediakan, Paintball, Survivor, Trekking, Camping, Absailing, Flying-fox, Rafting, dan banyak lagi, view semulajadi di sini pun cantik..

 Banzai vs Kamikaze

Sini ada dua area untuk bermain Paintball, satu di Ladang Sawit obstacle dan satu lagi di kawasan bangunan tinggal ala-ala Counter-strike.. Ini 'first time' cuba main paintball, tak sabar rasa nak menembak, "pang pang pang teui teui teui kebaboom arghhhh".. Selalunya main Counter-strike dalam PC, kali ini 'Face-to-face', 'amekaww' tembak la sepuas-puasnya..

Abang Komando bagi taklimat



Weapons 'perang' adalah Marker gun, Pallet aka peluru, Facemask, dan Body-armour.. 4 team, 5 orang satu kumpulan, 2 match, 4 game, dan bermain 2 pusingan untuk setiap kumpulan.. Pallet 100 biji seorang dan masa maximum untuk satu round game 5 minit.. Kitorang main ikut game 'Capture the flag', ini bermakna kita mesti rampas bendera lawan untuk menang game, siapa terkena tembakan Pallet kira 'out'..




Facemask paling penting kalau masuk ke area 'battlefield', kena Pallet yang laju tu memang sakit la jawabnya, kalau kena mata siapa nak tanggung?.. Body-armour 'optional', kalau rasa diri sudah cukup kebal tak mahu pakai pun tak apa , tapi rasanya wajib pakai kot, sebab nak lindung bahagian-bahagian 'sensitif'.. Even cameraman pun perlu pakai Facemask, ingat 'safety first'..


Ready untuk masuk ke 'battlefield' Sawit obstacle, 'perang' bermula.. Dengan strategi 2 orang defend, 2 orang attack dengan seorang back-up di tengah, team kitorang perang habis-habisan.. Rasa macam perang betul la, peluru datang kiri kanan, nasib baik 'power' mengelak.. Then lastly team kitorang menang first game dan second game, dan yang paling penting berjaya survive, 'hidup lagi' sebab langsung tak kena tembak.. :)



Lepas game kita boleh nampak ada yang kena 'headshot', nasib baik hidup lagi kan.. Yang cedera sikit pun ada, sebab kena tembak di kawasan yang terdedah tanpa 'shield' macam di leher, tangan dan kaki... By the way, peluru Pallet ini selamat untuk 'termakan' dan 'tertelan' kerana diperbuat dari minyak sayuran, dan Pallet ini siap ada tanda cop halal...

 Tepat ke leher, "berdarah"

Aktiviti Paintball ini memang agak extreme la, sebab boleh buat badan lebam-lebam kena tembak.. Tapi game ini memang best dan stylo.. Paintball mengajar kita untuk kerja satu pasukan, strategi, dan apa yang penting? "kerjasama", macam kartun Wonderpet..

Video (LQ)

p/s : Paintball memang 'wallopsome', main sekali rasa nak repeat lagi dan lagi, tak cukup puas menembak kawan-kawan atau Paintball yang boleh dianggap sebagai medan tempur untuk 'sesi membalas dendam kesumat', hahaha...

>>> experience Snorkelling di Perhentian Island

Snorkelling @ Perhentian Island

Actually, baru-baru ini Rul dan 23 orang kawan-kawan yang lain pergi bercuti ke Pulau Perhentian.. Memang best sangat la kan bila pergi bercuti beramai-ramai dengan kawan-kawan, bukan selalu, mungkin setahun sekali.. So, kitorang decide nak ke Pulau Perhentian, pakej 3 hari 2 malam..

OK, sebelum ini Rul dah tulis satu 'entry' tentang 'experience' bercuti ke Pulau Perhentian, so boleh baca di link ini 'Traveling cuti semester ke Pulau Perhentian', di sana kitorang stay di Long Beach.. Kali ini Rul nak 'share' sedikit tentang 'snorkelling', aktiviti yang memang 'wallopsome'..



Ready dengan kelengkapan snorkelling, yang penting goggle swimmer's snorkel dan 'life jacket'... Area snorkelling yang kitorang pergi punya kedalaman air lebih kurang 5-10 meter atau mungkin lebih.. Tiga point 'port' untuk snorkelling, KK Fish Point, Shark Point dan Turtle Point, bayaran satu 'trip' kalau tak mengikut pakej lebih kurang RM30 dan RM40-RM50 untuk 'extra' lagi 2 port Marine Park Point, Light House Point dan singgah ke Kampung Nelayan..



Tips untuk buat ikan-ikan datang dekat dengan kita 'time' snorkelling, kita boleh bawa bekalan roti, ala roti buku Gardenia tu, jenama lain pun boleh la, atau nak bagi ikan tu makan 'Butterscotch' pun boleh, lagi sedap la ikan tu 'menjamu selera' kan.. :)


Next, rugi kalau kita pergi snorkelling tapi tidak 'snap n shot' gambar dalam air.. So, kitorang decide untuk menyewa 'waterproof camera' ataupun 'underwater camera'.. Kalau korang sanggup 'menggadaikan nyawa' DSLR camera untuk terjun snorkelling sekali pun boleh, kalau rosak sendiri tanggung, ha3... Sewa lebih kurang RM100 untuk satu hari, dan RM50 untuk separuh hari, then kitorang 'angkat' dua kamera untuk satu hari..



Sedia untuk 'membasahkan' diri time snorkelling, kitorang menaiki bot laju untuk ke destinasi port-port snorkelling di sekitar Pulau Perhentian Besar... Bot memecut laju, air yang biru semakin mebiru, biasan laut yang hijau semakin menghijau, air semakin jernih dan dalam, dan perasaan memang makin 'excited'..



Time snorkelling, kalau korang rasa tak boleh berenang, rasa 'mabuk laut' atau 'takut air', korang 'just relax' dan jangan panik, cuba cari feel 'water confident'.. Jangan risau kalau tidak tahu berenang, sebab kita ada 'life jacket' yang bantu kita untuk terapung.. Kadang-kadang mungkin korang akan tertelan air laut yang memang teramat masin, so jangan 'telan' banyak sangat :)..



Memang best pengalaman snorkelling, dapat bermain dengan ikan-ikan yang comel, melihat jerung kecil, bernang bersama ikan-ikan yang berwarna-warni, melihat penyu yang jarang-jarang sekali menampakkan diri, dan yang penting kita dapat rasa semua ini secara 'live' depan mata.. Still ingat lagi bila ikan-ikan kecil berenang di sekeliling badan dan 'gigit-gigit manja' tangan kita bila diberi makan..



>>> pakej bercuti ke Pulau Perhentian & salam ziarah Kelantan

p/s: So, kalau korang pergi ke Pulau Perhentian, elok kalau ikut pakej yang ditawarkan, semua aktiviti akan ikut schedule yang ditetapkan, range harga satu pakej RM250-RM280 untuk 3 hari 2 malam lengkap dengan makan minum dan bot laju dari pergi balik..