Esok exam, "last-minute study"

Salam... minggu ni exam week bagi Rul dan kawan-kawan sekelas yang lain, 'mid-term examination".. Macam biasa, bila nak exam ni, kena la study lebih sikit kan, 'lebih' macam mana tu terpulang la kan.. :) asalkan study la jugak, jangan tak study langsung, tunjukkan sikit usaha untuk dapat result yang terbaik nanti..

Malas ?? Problems ?? Tension ?? Pressure ?? etc. semua mood-mood ni akan datang bila tengah 'semangat' nak study.. :) BTW, mood apa pun yang datang, cuba la untuk study jugak, ye la kan, ilmu kat dada 'plus' ilmu yang kat dalam kepala ni tak banyak mana pun, lain la memang student-student 'elit' dan 'cemerlang', memang tahap genius, tak perlu study pun, confirm-confirm boleh jawab exam..ha3..

OK la, nak jugak Rul kongsi 'strategi' bila dalam situasi last-minute study.. First simple step, switch-off phone, sign-out Facebook etc., gangguan-gangguan ni la mungkin jadi reason yang selalu mengganggu bila kita sedang study atau baru hendak mula study/doing revision...
Second, mesti la kena fokus, jangan baru study 5 minit sudah mula 'give up' yakni menyerah kalah dan mula berputus asa... dalam English disebut 'cramming for study', ini bermaksud study/revision apa yang perlu dan hafal/ingat mengikut logik akal.. kaitkan sesuatu dengan sesuatu yang lain agar lebih mudah untuk diingat... last-minute study memang nampak berat tapi ia berkesan especially buat student Universiti/IPT...

Bila study, jangan la die-hard sangat, cari ruang masa untuk rehat, just around 5 minutes rehat pun dah cukup kalau study kurang dari 1 jam... nak rehat 30 minit atau lebih memang tak digalakkan la, 'because it's too late', kita kan sekarang dalam situasi last-minute study atau pun 'study ekspress'...

Next, kita boleh catatkan nota ringkas, mana isi-isi yang penting, buat 'mind map' pun OK, lagi bagus... Ambil nota-nota yang penting terlebih dahulu dan kemudiankan mana-mana yang mungkin kurang penting... dan fokus lebih pada 'something' yang kita kurang faham dan buat sedikit revision tentang apa yang kita dah faham atau 'expert'..
OK, bila 'semangat' sangat study tu, jangan pula lupa tidur... tidur tu penting, kalau rasa tak boleh nak tidur lama-lama, tidur sekejap pun OK la, cari tidur yang 'berkualiti'... badan pun perlu rehat, nanti esok tak ada tenaga, mata pun kuyu.. :) Lain la kalau ada 'superpower', tak tidur pun still 'hyperactive'...
Examination memang penting, tapi kesihatan badan penting juga, pandai-pandai la buat time management, guna dan urus masa dengan baik... Berdoa agar segala dipermudahkan, usaha sudah ada, bertawakal agar dapat yang terbaik...

p/s : Study sampai mata lebam, tak tidur malam la ni... Lain kali, study dan prepare awal-awal, tak ada la kelam-kabut nak 'last-minute study'..he2..:)
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

4 comments:

Wadi AR said...

gud luck beb

♛ The Sniper said...

hahaha, jgn ngantuk mse jawab exam sudah ler

Marchello Elmo said...

Slalu jugak study last minute .. yg first tu mmg stuju 100 pratus .. kalau menghadap mmg tak jalan la

nabByla said...

good luck la exam ea?? kite dah hbs blaja dah. tehee... :P