Wujud rupanya, Believe It or Not

Time ada masa free Rul rajin la buat 'research' sikit2, boleh tambah pengetahuan kan.. Tekan sana, tekan sini, Rul jumpa word-word yang panjang dan pelik ni... Wujud rupanya, tak tahu la pulak ada word yang macam ni, mungkin Rul sorang je yang tak tahu kot, padahal korang dah tahu sejak azali lagi...

First, cuba sebut word ni, Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis.. OK, lidah Rul dah terbelit nak menyebut benda ni... actually, ini la word yang paling panjang dalam English.. kalau word yang ada bunyi 'sis sis' kat ni mungkin kita dah boleh agak, mesti ada kaitan dengan something yang saintifik ataupun nama sejenis penyakit atau ubat... rujuk wikipedia arr.. "Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis is, according to the Oxford English Dictionary is a word alleged to mean a lung disease caused by the inhalation of very fine silica dust, causing inflammation in the lungs"... faham??..

Second sebut word ni Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.. errr, apa pulak ni, lagi susah nak menyebut... singkatan Llanfair Pwllgwyngyll, ini adalah sebuah perkampungan komuniti penduduk Pulau Anglesey di Wales... hebat betul la nama kampung ni... Officially, ni la tempat dengan nama yang paling panjang...

Tapi kan, unofficially ada lagi tempat di New Zealand yang namanya lebih panjang... Taumatawhakatangihangaoauauotameteaturipukakpikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, ha3, ni lagi panjang kan... sebut la macam mana nak sebut pun... tentu ada reason dan sejarah tersendiri yang membuatkan tempat-tempat tersebut dinamakan macam tu... ;)

p/s : banyak lagi fakta yang Rul tahu, semua pelik-pelik.. dunia ni kan luas, seribu macam benda ada...
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

6 comments:

Wadi AR said...

penin kepala gua nak baca. haha

Aisyah Qaisyiah said...

ya ampun..punya la terbelit2 lidah mau sebut....smpai tak tkeluar itu ayat bah..haha

luqman zakaria said...

aiyak..susah nih!! sape dapat sebut nih hebat! hehe~

eqbalzack said...

Assalamualaikum azrul,
singgah jalan2 blog azrul ni. abg eq suka tagline atas tu...blogging boleh hilangkan stress! hehe

-eqbalzack-

A Girl With A Big Dream said...

Untunglah .. lidah berbelit nak sebut --'

MawardiYunus said...

mak aiii. pjngnya