ZZZZZzzzzz itu tidur

2.00am, tapi still tak tidur lagi, assignment banyak la katakan, "haha poyo".. nanti pukul 2:30 ada LIVE game bola pulak kan, team Liverpool, team favourate.. So, mata ni belum masa lagi untuk 'tutup'.. Next, kita online Facebook+Twitter, nak tengok 'status update' kawan-kawan lain, mesti ramai lagi yang belum tidur, 'confirm' mesti ramai yang ala-ala 'imsomnia', spesis yang tak nak tidur malam..:)

Huh, status update, "ZZZZZzzzzz", terus 'mindset' yang huruf Z banyak-banyak tu bermaksud 'tidur'.. tak kira la tidur mati ke, atau tidur-tidur ayam, atau berlakon tidur, atau apa jenis tidur pun, ZZZzzz itu kan mesti bermaksud tidur.. Dalam cerita kartun atau komik pun banyak lambang ZZZzzz, zzzzz, ZZZ, zzz, ZzZzZz..
Kenapa tidur ditakrifkan ke dalam bentuk ZZZzzz ?? kenapa huruf Z ?? ada 26 abjad lain dalam rumi, tapi kenapa huruf Z juga dipilih?? (abcdefghijklmnopqrstuvwxy and Z).. Benda 'simple' ini pun nak dipersoalkan ke??, "biar la, suka hati saya la nak soal apa pun :)".. main question is "Why do people use ZZZ to mean that they are sleeping or someone is sleeping and what is the reason behind using ZZZ?"..

OK, actually ada seorang pelukis komik pada zaman dulu yang memerlukan satu simbol yang boleh melambangkan sesuatu watak itu sedang tidur.. so, dia tercari-cari something yang sesuai, dan terjumpa la simbol ZZZzzz.. dan simbol itu pun terus popular digunakan sehingga sekarang.. simbol Z terus digambarkan sebagai perbuatan sedang tidur, atau selalu tidur, dan etc..
ZZZzzz adalah satu simbol/perkataan dipanggil 'onomatopoeia'.. Onomatopoeia adalah bunyi-perkataan, atau dalam English word disebut 'sound-word', sound-word ni wujud daripada bunyi-bunyi yang terhasil dari pergerakan/perbuatan yang berlaku.. example onomatopoeia yang lain seperti, 'Buzz', 'Boom', 'Bang', 'Poww', 'Pang', 'Kebaboom', 'Trutt', 'Kringkring', 'Shhh', 'Tettt', dan banyak lagi la..

Tapi kenapa tidur diwakilkan dengan ZZZzzz??, jawapannya senang, sebab ZZZzzz dianggap sebagai bunyi orang tidur yang sedang berdengkur/snoring.. Tahu kan berdengkur bunyi macam mana, bunyi macam ni, "kookiri-koo-koohh", so bunyi yang pelik tu di'translate' simple menjadi bunyi ZZZzzz.. Then, sampai sekarang, satu dunia tahu yang 'ZZZzzz' tu adalah tidur dan bukan bunyi 'TV rosak'..:)

p/s : Tapi betul ke bunyi berdengkur macam tu??, "cuba la rakam :)".. selamat malam ZZZZZzzzzzz..

5 comments:

nafaz lynn said...

aah kan.. kalau tido je mesti sinonim dengan zzzzzzz.. haha

diana said...

hahah..
pernah sekali akak suruh anak akak tidur tapi dia tak boleh tidur.jadi dia pura2 tidur.akak bagitau "ibu tau hang tak tidur lagi.."
dan dia jawab.."dah tidur la ibu..nampak tak huruf z banyak2 kat kepala maisara ni?"
hahahah

AL AZRUL said...

ha2 kak diana.. bdak2 pun thu kan.. btw, anak akak pndai la, kelakar.. :)

suriatie asmida said...

tdow best kott..zzzzz

Khairul anwar said...

Ada juga orang bilang, zz tu huruf terakhir, lambangkan last activity dlm satu hari..