Cuci mata di Google Maps

Hi, assalamualaikum.. Jom jalan-jalan lihat dunia di Google Maps, kiranya kita jadi 'stalker', zoom sana zoom sini.. Google Maps kurang gempak, kalau nak lagi 'awesome', cuba guna Google Earth lagi stylo, gambar muka bumi ni lebih jelas, macam tengok guna CCTV besar yang ada atas angkasa sana..

Ini bukan apa, kes terlebih banyak masa 'free', itu yang main-main dengan Google Maps ni, macam la korang tak biasa kan... OK la, boleh lihat satu dunia, jauh perjalanan luas pandangan banyak pengalaman, jalan-jalan 'makan angin' dalam dunia maya, free of charge..

Pulau Galesnjk Crotia

 ratusan kapal di Port Singapore

 lapangan terbang di atas laut Kansai Airport

OK, cuba lihat ke Kota Mekah al-Mukarramah, memang kelihatan bercahaya seperti yang orang cakapkan, Kota Mekah ini adalah pusat kepada planet bumi..
Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya "Wahai orang-orang Mekah, wahai orang-orang Quraisy, sesungguhnya kamu berada di bwah pertengahan langit"
Surah Maa'dah ayat 97 "Allah telah menjadikan Kaabah, rumah suci itu sebagai pusat bagi manusia"

 Mekah al-Mukarramah

Tour satu dunia, habis semua kena 'stalker' kan... Rul 'highlight' mana tempat yang menarik dan pelik, macam kapal tangki besar yang terbalik di Basrah Iraq, Bunny di sebuah ladang di Italy, resort unik di Gold Coast Sepang, Palm Island dan World Island di Emiriah Arab Bersatu, pelabuhan paling sibuk di dunia Port Singapore, dan 'pulau cinta' di Crotia..

 Palm Island UAE

 Giant pink Bunny

 Sepang International Circuit

 Sepang Gold Coast Bagan Lalang

 World Island UAE

 kapal terbalik di Basrah

OK, Rul zoom ke kampus universiti tempat Rul belajar sekarang, yakni UniKL MIAT, "tylo la, MIAT macam pangkalan pesawat yang tersembunyi, sebab ada gambar 2 buah kapal terbang di apron".. Banyak tempat juga yang macam menarik di 'zoom'kan, sambil tu boleh juga 'kaji selok-belok jalanraya dalam Malaysia ni..

 Helicopter landing point di UniKL MIAT 

Sedikit info mengenai Google Maps, "It offers street maps, a route planner  for traveling by foot, car, bike , or public transport and an urban business locator for numerous countries around the world, Google Maps satellite images are not updated in real time, they are several months or years old"..

p/s : Cuba la makan angin di alam maya ini, banyak lagi tempat-tempat yang menarik untuk dilawati dan tempat-tempat tersebut nampak 'awesome' bila dilihat dari 'angkasa'..

9 comments:

laskar pelangi said...

cuci mata sunggoh tgk gmbr tu semua. =D

naanie said...

cool la wehh,nak try jugak!!:)

~MiZz Atie ZieYa~ said...

cantiknyaaa

pha is said...

lpas install google earth dulu, mmg selalu gak melancong.. hehehe

nk pi mana2 pon senang. buh alamat je, dah boleh agak jalan... hehehe

Boni JLL3 said...

wah.. mekah tu yang paling menakjubkan..

Aiza4t said...

hmmm, interesting..nk cuba jugak! ;D

nurul cHempaka said...

cantik jugak kan??eyh.baru taw psl sepang gold coast!

Maisarah Azmi said...

sarah selalu jgak main2 kat google map.. kite jugak boleh jalan ats certain2 jalan.. macam real

Tyra Ismail said...

nice entry u have! informative..suka baca :)