Perang Paintball

Jauh perjalanan luas pandangan banyak pengalaman ke negeri Terengganu... OK, Rul dan kawan-kawan seramai 20 orang ke sini untuk bermain outdoor Paintball di Peladang Setiu Agro Resort, semua kawan yang 'arrange' dengan harga RM35 seorang... Actually di Agro Resort memang banyak aktiviti yang disediakan, Paintball, Survivor, Trekking, Camping, Absailing, Flying-fox, Rafting, dan banyak lagi, view semulajadi di sini pun cantik..

 Banzai vs Kamikaze

Sini ada dua area untuk bermain Paintball, satu di Ladang Sawit obstacle dan satu lagi di kawasan bangunan tinggal ala-ala Counter-strike.. Ini 'first time' cuba main paintball, tak sabar rasa nak menembak, "pang pang pang teui teui teui kebaboom arghhhh".. Selalunya main Counter-strike dalam PC, kali ini 'Face-to-face', 'amekaww' tembak la sepuas-puasnya..

Abang Komando bagi taklimat



Weapons 'perang' adalah Marker gun, Pallet aka peluru, Facemask, dan Body-armour.. 4 team, 5 orang satu kumpulan, 2 match, 4 game, dan bermain 2 pusingan untuk setiap kumpulan.. Pallet 100 biji seorang dan masa maximum untuk satu round game 5 minit.. Kitorang main ikut game 'Capture the flag', ini bermakna kita mesti rampas bendera lawan untuk menang game, siapa terkena tembakan Pallet kira 'out'..




Facemask paling penting kalau masuk ke area 'battlefield', kena Pallet yang laju tu memang sakit la jawabnya, kalau kena mata siapa nak tanggung?.. Body-armour 'optional', kalau rasa diri sudah cukup kebal tak mahu pakai pun tak apa , tapi rasanya wajib pakai kot, sebab nak lindung bahagian-bahagian 'sensitif'.. Even cameraman pun perlu pakai Facemask, ingat 'safety first'..


Ready untuk masuk ke 'battlefield' Sawit obstacle, 'perang' bermula.. Dengan strategi 2 orang defend, 2 orang attack dengan seorang back-up di tengah, team kitorang perang habis-habisan.. Rasa macam perang betul la, peluru datang kiri kanan, nasib baik 'power' mengelak.. Then lastly team kitorang menang first game dan second game, dan yang paling penting berjaya survive, 'hidup lagi' sebab langsung tak kena tembak.. :)



Lepas game kita boleh nampak ada yang kena 'headshot', nasib baik hidup lagi kan.. Yang cedera sikit pun ada, sebab kena tembak di kawasan yang terdedah tanpa 'shield' macam di leher, tangan dan kaki... By the way, peluru Pallet ini selamat untuk 'termakan' dan 'tertelan' kerana diperbuat dari minyak sayuran, dan Pallet ini siap ada tanda cop halal...

 Tepat ke leher, "berdarah"

Aktiviti Paintball ini memang agak extreme la, sebab boleh buat badan lebam-lebam kena tembak.. Tapi game ini memang best dan stylo.. Paintball mengajar kita untuk kerja satu pasukan, strategi, dan apa yang penting? "kerjasama", macam kartun Wonderpet..

Video (LQ)

p/s : Paintball memang 'wallopsome', main sekali rasa nak repeat lagi dan lagi, tak cukup puas menembak kawan-kawan atau Paintball yang boleh dianggap sebagai medan tempur untuk 'sesi membalas dendam kesumat', hahaha...

>>> experience Snorkelling di Perhentian Island

10 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said...

mcm takot jaa..tgk berdarah tuh..hee...suka2.....tringin nk main

Syakir Rahman said...

wah...stylo giler... bila la nk merasa main bnde2 ni...

elinaomar said...
This comment has been removed by the author.
elinaomar said...

bestnya.jeles teringin dari dulu

Boni JLL3 said...

mak aih.. macam best je.. aku tak berpeluang lagi nak main menatang ni...haha

cik cempaka said...

dah lame tak main bnde alah ni .. kirenye cuti sem ni dipenuhi dngn aktiviti2 aaa ..terbaik!!!

miss Fyqa said...

tak pernah main paintball ni. hehe

blog-tips-kurus said...

klu speky camno?
saya tak pakai contact lense..

*bertenis di mane? :-)

blog-tips-kurus said...
This comment has been removed by the author.
AL AZRUL said...

@blog-tips

sya pun dak speky, ok je, mmg facemask tu design utk org speky jgk.. ;)